ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΑΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Γι’ αυτούς που αγχώνονται και αγωνιούν ο Άγιος Παΐσιος έλεγε: «Η αγωνία στη γωνία…».
«Το μυστικό (στην ταπείνωση) είναι η αποδοχή των διαφόρων γεγονότων που επιτρέπει ο Θεός». Άγ. Παΐσιος.
«Οι γονείς πρέπει να δώσουν στα παιδιά τους να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να ζήσουν μακριά από τον Χριστό. Ο Χριστός είναι ο μόνος δρόμος, δεν υπάρχει άλλος. Άμα μεταδώσουν αυτό στα παιδιά τους, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Αυτή είναι όλη η διαπαιδαγώγηση». Άγ. Παΐσιος.
«Η ευλάβεια είναι όπως το θυμίαμα, ενώ η ευσέβεια όπως η κολώνια». Άγ. Παΐσιος.
«Μη λυπήσαι διά τίποτε άλλο, παρά όταν δεν κάνης εις καμίαν υπόθεσιν υπομονήν. Και τούτο διότι ανυπομονώντας ζημιώνεσαι μισθόν αιώνιον και παρρησίαν ου την τυχούσαν! Προσεύχου όπως σου προσθέση ο Κύριος πλούτον υπομονής και μακροθυμίας και διά του τοιούτου πλούτου και άλλους θα πλουτίσης». Άγ. Εφραίμ Αριζονίτης.
«Εάν δεν φυλάξη ο Θεός τον άνθρωπον, τα έργα του είναι άνεμος και φεύγουν κούφια». Άγ. Εφραίμ Αριζονίτης.
«Όταν σηκώνεσαι από τον ύπνο η πρώτη σου σκέψη πρέπει να στραφεί στον Θεό, ο πρώτος σου λόγος πρέπει να ’ναι προσευχή στον Θεό – τον Πατέρα και Δημιουργό σου». Στάρετς Αντώνιος της Όπτινα.
«Λένε μερικοί ότι αν δεν νιώθουμε διάθεση για προσευχή, καλύτερα να μην προσευχηθούμε. Είναι μια σοφιστεία της σαρκός. Η σάρκα δεν θέλει την προσευχή. Αλλά “η βασιλεία των ουρανών βιάζεται” (Ματθ. ια’ 12). Δεν μπορούμε να εργασθούμε για τη σωτηρία χωρίς να εκβιάσουμε τον εαυτό μας!». Άγ. Ιωάννης Κροστάνδης.
«Ο φόβος του Θεού είναι ρίζα κάθε καλού έργου. Ούτε ένα λεπτό να μην απομακρύνεται από την καρδιά σας. Σαν το κερί να ανάβει και να φωτίζει όλους τους λογισμούς, όλες τις εσωτερικές κινήσεις της καρδιάς σας. Αυτός θα σας διδάξει να βαδίζετε σωστά, να εργάζεστε για το κάθε τι σαν έργο του Θεού». Άγ. Θεοφάνης ο Έγκλειστος.
«Μπορεί κανείς, που πέτυχε μερική απάθεια, να μην ενοχλείται από τα πάθη, όταν απουσιάζουν τα πράγματα που τα προξενούν, εάν όμως εμφανισθούν τα πράγματα, αμέσως τα πάθη αποσπούν τον νου», Άγ. Μάξιμος ο Ομολογητής.
«Ελεημοσύνη δεν είναι μόνο να δίνης από το σακουλάκι σου. Ελεημοσύνη είναι να δέχεσαι τον άνθρωπο να καθίσει δίπλα σου χωρίς να τον απομακρύνεις με τον λογισμό σου». Άγ. Αρσένιος Παπατσιόκ.
«Πουθενά δεν βρίσκεται η αγάπη χωρίς ταπείνωση, ούτε ταπείνωση χωρίς αγάπη. Ο κλέφτης αποφεύγει τον ήλιο και ο υπερήφανος καταφρονεί την ταπείνωση», Άγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης.
«Στον Θεό αρέσει περισσότερο η ταπείνωση για το κακό που κάναμε παρά η υπερηφάνεια για το καλό που κατορθώσαμε». Άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
«Εάν ο λογισμός δεν παινεύεται πλέον για φυσικά προτερήματα, αυτό είναι σημάδι ότι αρχίζει να έρχεται η υγεία». «Άλλο πράγμα είναι το να ταπεινοφρονεί κανείς, άλλο το να αγωνίζεται να ταπεινοφρονεί και άλλο το να επαινεί τον ταπεινόφρονα. Το πρώτο είναι των τελείων, το δεύτερο των αληθινών υποτακτικών και το τρίτο όλων των πιστών». Άγ. Ιωάννης ο Σιναΐτης.
«Για ό,τι καυχιόμαστε θα παραχωρήσει ο Θεός να το χάσουμε, για ταπείνωση». Άγ. Ισαάκ ο Σύρος.
«Η πολυχρόνια υπομονή οδηγεί στην ταπείνωση. Η ταπείνωση οδηγεί στην υγεία της ψυχής. Η υγεία της ψυχής στη γνώση του Θεού. Η γνώση του Θεού στην αγάπη του Θεού. Και, τέλος, η αγάπη του Θεού στη χαρά του Θεού, τη γλυκύτερη όλων». Άγ. Ισαάκ ο Σύρος.
«Αγαπήστε την θλίψι περισσότερο από την ανάπαυσι, την περιφρόνησι περισσότερο από την δόξα, καθώς και το να δίνετε παρά να παίρνετε, και θα έχετε πνευματική ωφέλεια». Αββάς Ματώης.
«Εκείνος που με κάθε τρόπο επιδιώκει την φιλία των ανθρώπων απομακρύνεται εντελώς από την φιλία του Θεού». Αββάς Ποιμήν.
«Θανάσιμη αμαρτία είναι εκείνη για την οποίαν ο άνθρωπος μένει αμετανόητος. Κανένας δεν είναι τόσο αγαθός και σπλαχνικός όσο ο Θεός. Τον αμετανόητο όμως ούτε ο Θεός τον συγχωρεί». Αββάς Μάρκος.
«Αδελφέ, εσύ είπες: “Ασθενώ στην ψυχή και στο σώμα”. Αλλά γιατί δεν ομολογείς ότι υγιαίνεις στο θέλημά σου;». Άγ. Βαρσανούφιος.
«Εκεί που υπάρχει σαρκική ανάπαυση δεν μπορεί να κατοικήσει φόβος Θεού». Αββάς Ησαΐας.
«Η απιστία προέρχεται από την υπερηφάνεια. Ο υπερήφανος ισχυρίζεται ότι θα γνωρίσει τα πάντα με τον νου του και την επιστήμη, αλλά η γνώση του Θεού παραμένει ανέφικτη γι’ αυτόν, γιατί ο Θεός γνωρίζεται μόνον με αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος. Ο Κύριος αποκαλύπτεται στις ταπεινές ψυχές. Σε αυτές δείχνει ο Κύριος τα Έργα Του, που είναι ακατάληπτα για τον νου μας». Άγ. Σιλουανός ο Αθωνίτης.
«Αν ένας λαός ή μια πολιτεία υποφέρουν, τότε πρέπει να μετανοήσουν οι πάντες κι ο Θεός θα τα εξομαλύνει όλα προς το καλό». Άγ. Σιλουανός ο Αθωνίτης.
«Συνείδηση αγαθή βρίσκεται με την προσευχή. Και προσευχή, πάλι, καθαρή με τη συνείδηση. Γιατί το ένα έχει ανάγκη το άλλο εκ φύσεως». Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Ειρήνη είναι η απαλλαγή από τα πάθη, η οποία χωρίς την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος δεν βρίσκεται», Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Όπως είναι αδύνατη η συνύπαρξη φωτιάς και νερού, έτσι είναι ενάντιες η δικαιολογία και η ταπείνωση», Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Εκείνος που συγχρόνως επαινεί και κατηγορεί τον άλλον αυτός κατέχεται από κενοδοξία και φθόνο. Και με τους επαίνους προσπαθεί να κρύψει τον φθόνο, ενώ με τις κατηγορίες συνιστά τον εαυτό του καλύτερο από εκείνον». Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Τα μικρά αμαρτήματα ο διάβολος τα δείχνει μηδαμινά επειδή, διαφορετικά, δεν μπορεί να φέρει τον άνθρωπο στα μεγαλύτερα κακά». Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Όταν έχεις λογισμό που σε προτρέπει να ζητήσεις ανθρώπινη δόξα, να ξέρεις καλά ότι σου προετοιμάζει αισχύνη». Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Από τη φιληδονία έρχεται η αμέλεια και από την αμέλεια η λησμοσύνη των καλών. Γιατί ο Θεός έχει χαρίσει σε όλους τη γνώση εκείνων που μας συμφέρουν», Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Εάν δεν βρεις τον Χριστό σε αυτήν τη ζωή, δεν θα Τον βρεις στην άλλη». π. Σεραφείμ Ρόουζ.
«Ο φθόνος είναι δίδαγμα του Διαβόλου, αρραβώνας κολάσεως, εμπόδιο στην ευσέβεια, πρόσθετη σπορά εχθρού, δρόμος για την κόλαση, στέρηση της βασιλείας του ουρανού». Μ. Βασίλειος.
«Όπως η σκουριά φθείρει το σίδηρο, έτσι και ο φθόνος φθείρει την ψυχή που τον κατέχει». Μ. Βασίλειος.
«Τέτοιος είναι ο φθόνος. Δεν ενέχεται να βλέπει την ευτυχία των άλλων, διότι νομίζει ότι η ευτυχία του πλησίον είναι δική του συμφορά και λιώνει για όλα τα καλά του πλησίον του». Άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
«Όποιος ανήκει στην Εκκλησία παραιτείται από τη ζωή του χάριν του Χριστού και του Ευαγγελίου». π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.
«Ποτέ μη λες “θα το κάνω αύριο”, επειδή το δευτερόλεπτο που ζούμε, εκείνο είναι δικό μας. Το επόμενο δευτερόλεπτο, το επόμενο λεπτό δεν είναι δικά μας, δεν ξέρουμε εάν θα το προλάβουμε…». Άγ. Διονύσιος της Κολιτσού.
«Να προσεύχεσαι όπως μπορείς, για να φτάσεις να προσεύχεσαι όπως πρέπει». Άγ. Θεόφιλος της Σίμπατα.
«Τα χνώτα του δράκοντα του αρχαίου, που θα πειράξει την οικουμένη, άρχισαν να μας προκαλούν ασφυξία και εμετό και μένει πλέον σαν σημείο παρηγοριάς αυτό που ο άγγελος είπε τότε στον Λωτ: “Φύγε, πήγαινε στη Σιγώρ για να σωθείς”. Αλίμονο στη νέα γενιά, που θα βρεθεί στο κέντρο του κυκλώνα. Τι πρόκειται να συναντήσει!». Άγ. Ιωσήφ Βατοπαιδινός.